• Menu
DAILY BULLETIN 4 Maart
DAILY BULLETIN 4 Maart

Toernooidirecteur Richard Krajicek: Het wordt heel close

Toernooidirecteur Richard Krajicek van het ABN AMRO World Tennis Tournament verwacht voor vandaag een aantal partijen die zomaar op spannende driesetters kunnen uitdraaien. Een van de interessantste botsingen is die tussen Stefanos Tsitsipas en de Pool Hubert Hurkacz. "Hurkacz is écht een goede speler, terwijl het leek alsof Stefanos nog moest wennen aan de nieuwe omstandigheden. Ik verwacht een partij die heel close zal zijn.’’

Wedstrijdschema

Dagsessie centre court

CENTRE COURT

Aanvang 11.00 uur
[6] D. Goffin (BEL) vs [Q] J. Chardy (FRA)
Niet voor 12:30:
A. Bublik (KAZ) vs T. Paul (USA)
gevolgd door
H. Hurkacz (POL) vs [2] S. Tsitsipas (GRE)
gevolgd door
K. Krawietz (GER) / H. Tecau (ROU) vs K. Khachanov (RUS) / A. Rublev (RUS)

Avondsessie centre court

CENTRE COURT

Niet voor 19:30 uur:
D. Lajovic (SRB) vs B. Coric (CRO)
Gevolgd door
[Q] M. Fucsovics (HUN) vs A. Davidovich Fokina (ESP)

Zverev kopje onder, Lajovic verrast Medvedev

Daniil Medvedev had met een finaleplaats tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament tweede op de wereldranglijst kunnen worden, maar zo ver kwam het niet. De kopman in Rotterdam Ahoy verloor al in de eerste ronde. Dusan Lajovic verraste vriend en vijand met een zege op Medvedev: 7-6 (4), 6-4. Een andere grote verrassing: de uitschakeling van Alexander Zverev. De als derde geplaatste Duitser werd door Alexander Bublik uit Kazakstan verrast: 5-7, 3-6.

Lees meer

Wie stopt David Goffin?

David Goffin is de man in vorm tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament. De inmiddels 30-jarige Belg won afgelopen zondag het ATP-toernooi in Montpellier en maakte ook bij zijn eerste optreden in Rotterdam Ahoy meteen een goede indruk met een zege op de Duitser Jan-Lennard Struff: 6-4, 6-0.

"Het is nooit makkelijk om na een titel aan een nieuw toernooi te beginnen,” vindt David Goffin, de nummer veertien van de ATP-ranking. "Maandag was een reisdag en je moet altijd weer aan de nieuwe omstandigheden wennen. Ik speelde wel een goede partij tegen Struff. Het begon met een snelle break en ik ben lekker agressief blijven spelen.”

De als zesde geplaatste David Goffin moet het donderdag vanaf 11.00 uur opnemen tegen de Franse qualifier Jeremy Chardy, die deze week in Ahoy al drie duels heeft gewonnen. "Chardy heeft dit jaar ook al een paar moeilijke wedstrijden met 7-6 in de derde set gewonnen,” analyseert Goffin, die Chardy in twee van de vorige drie duels versloeg. "Ook hij is dus aardig in vorm en vooral mentaal sterk op de belangrijke momenten.”

Ook Stefanos Tsitsipas komt tijdens de middagsessie in actie. De als tweede geplaatste Griek zal de Pool Hubert Hurkacz evenals vorig jaar op het centre court treffen. Het was toen een zware dobber voor Tsitsipas, die na een zware driesetter zegevierde.

De avondpartijen bestaan vanaf 19.30 uur uit Dusan Lajovic-Borna Coric en Marton Fucsovics-Alejandro Davidovich Fokina.

Tsitsipas: 'Het vertrouwen is er’

Hij was zeker niet ontevreden met zijn overwinning in de eerste ronde, maar Stefanos Tsitsipas weet ook dat zijn niveau vandaag, in de tweede ronde van het 48e ABN AMRO World Tennis Tournament, nog omhoog moet. Dan wacht namelijk - net als vorig jaar in Rotterdam Ahoy - de Pool Hubert Hurkacz. "Een gevaarlijke jongen, die het me het in het verleden al vaker moeilijk heeft gemaakt”, aldus de Griekse godenzoon.

 Tsitispas, de huidige 6 van de wereldranglijst, beleefde een eerste ronde met pieken en dalen, erkende hij na afloop van zijn zwaarbevochten zege op Egor Gerasimov. "Ik moest ervoor vechten, maar ik voelde ook vertrouwen, ik wist dat er mogelijkheden zouden komen.’’Hoewel de vaandeldrager van het Griekse tennis pas 22 jaar is, heeft hij (bij zijn vierde deelname in Rotterdam) voldoende ervaring om ook lastige partijen in zijn voordeel om te buigen. Na de uitschakeling van titelfavoriet Daniil Medvedev is Tsitsipas opeens de hoogstgeplaatste speler in Rotterdam. De Griek, die in 2017 als de nummer 205 van de wereld met een wildcard debuteerde op het ABN AMRO World Tennis Tournament, kijkt er niet meer van op.

Omarmen
Zoals hij ook niet opkijkt van de verschillende omstandigheden waarin de tennissers deze maanden moeten spelen. Bij de Australian Open was er eerst wel publiek welkom, later weer niet, en dan volgt opeens Rotterdam Ahoy waarin Tsitsipas en zijn collega’s opeens achter gesloten deuren in een bubbel moeten acteren. "Ik vind het moeilijk om daar iets over te zeggen”, aldus Tsitsipas, die bij de Australian Open de halve finale haalde. "Maar ik denk dat we de huidige omstandigheden moeten omarmen. Natuurlijk is het een verlies voor iedereen - voor de fans en voor ons als spelers - dat er hier in Rotterdam geen publiek bij kan zijn. Tegelijkertijd moeten wij ons gedragen als persoonlijkheden, en we moeten gewoon omgaan met de omstandigheden zoals die er zijn.’’

Mooi leven
En, zo stipte Tsitsipas aan, hij beseft daarbij nog steeds dat hij niks te klagen heeft, dat hij een mooi leven heeft. "Ik verwacht altijd veel van mezelf, tijdens wedstrijden en tijdens trainingen. Maar ik houd enorm van dit leven. Natuurlijk moet je er ongelofelijk hard voor werken, maar dat is inherent aan dit vak. Zoals Andre Agassi al eens mooi zei: 'Degene die niet hard werkt, verdient het niet te winnen.’ En daaraan zou ik willen toevoegen: het is niet genoeg om alleen hard te werken, als je alleen maar spijkerhard traint. Je moet ook slim werken: focussen op de zaken die ertoe doen. Dan kun je het verschil maken.’’

Dat verschil maken wil Tsitsipas dit jaar ook op een ander front. Eerder kondigde hij al aan dat hij dit jaar vaker met zijn jongere broer Petros wil gaan dubbelen op de tour. In Rotterdam gaf Tsitsipas daar nog een toelichting op. "Het initiatief om te gaan dubbelen kwam van mij, het was mijn beslissing. Ik vind het belangrijk om mijn broer te steunen, om niet alleen met mezelf bezig te zijn.”

Andy Murray strijdend ten onder tegen Andrey Rublev

Toernooidirecteur Richard Krajicek gaf Andy Murray een wildcard voor deze editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De toernooiwinnaar van 2009 toonde in Rotterdam dat hij helemaal op de weg terug is. Murray (33) ging strijdend ten onder tegen de als vierde geplaatste Rus Andrey Rublev: 5-7, 2-6.

Van enige krachtsverschil was in de openingsset nagenoeg geen sprake, maar een slordige game met dubbele fouten kostte Murray bij 5-5 de set. "Die set duurde meer dan een uur,” benadrukt de 23-jarige Andrey Rublev, die vrijdag in de kwartfinales tegen de winnaar van het duel David Goffin-Jeremy Chardy speelt. "Ik had iets meer geluk en dan pak je die set. Andy Murray is goed bezig en alleen maar respect voor hem. Wat hij allemaal niet doet om op het oude niveau terug te komen. De setwinst gaf mij wel het zelfvertrouwen om door te drukken.”

Alle acties vind je terug in de Checklist

Wist je dat er naast de Tennis Quiz nog veel meer acties zijn? Zo kun je ook op de foto in de Online Photobooth, waardoor je er toch een beetje bij bent... Of je stuurt aanmoedigingen voor jouw favoriete speler in, die tijdens de change over op de LED komen. Je vindt alle acties om het toernooi vanuit huis te beleven in de Checklist.

Ga naar de checklist

 

Winnende tennisballen

Een traditie die we dit jaar helaas niet kunnen uitvoeren: de winnaar van de wedstrijd slaat 3 keer een tennisbal in het publiek en vangen maar. Deze editie doen we het anders: ook vanuit huis maak je nu kans op prijs! De winnaar krijgt van stadion speaker Jamie na de wedstrijd 3 keer de kans om het target op de court te raken. Lukt dat hem? Dan win je als kijker thuis...

Doe mee via de Checklist.

 

Bericht uit de bubbel

 Geen publiek, wél een toptoernooi: dankzij veel extra veiligheidseisen kan het 48e ABN AMRO World Tennis Tournament toch doorgaan. Maar wie maken het mogelijk? Wie hoort bij het selecte gezelschap dat de hele week aan het werk is in Ahoy? En hoe is het leven in de tennisbubbel?

Vandaag deel 4: het Court Team

Vorig jaar heetten ze nog de 'Runners’; dit jaar is de officiële benaming het 'Court Team’. De meeste werkzaamheden voor René Cabanelas, Arnaud de Haan, Storm Bathoorn en Thomas Bonthuis zijn echter nagenoeg ongewijzigd: ze zorgen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat dat 'alles’ op en rond de baan geregeld is en dat het de spelers en scheidsrechters aan niets ontbreekt. Dat betekent wél dat ze lange dagen maken. Cabanelas: "Maandag stonden we om 8 uur ’s ochtends op de baan, en om half twee ’s nachts gingen we naar huis.’’

Cabanelas klaagt niet, hij neemt niet voor niks jaarlijks twee weken vrij om erbij te kunnen zijn in Rotterdam Ahoy. Dat geldt ook voor Arnaud de Haan, die al voor het zevende jaar actief is in Ahoy. "Normaal gesproken is onze ploeg groter, maar vanwege de corona-maatregelen doen we nu alles met z’n vieren. De oude getrouwen Krijn de Jong en Jan Akkerman zijn er dit jaar helaas niet bij.”

Handdoeken
Het Court Team kan het dit jaar tijdens de gedenkwaardige corona-editie ook met minder mensen af vanwege het ontbreken van het VIP-dorp en de seminars, waar altijd veel voor moest worden gesjouwd en verplaatst. Maar er blijven genoeg klussen over: schone handdoeken regelen voor de spelers, zorgen dat er op ieder moment genoeg ballen speelklaar liggen, de banen opruimen, kleedkamers opruimen en allerhande hand- en spandiensten/sjouwwerk verrichten. Vanwege de corona-maatregelen is er dit jaar een extra taak bijgekomen: tussen de wedstrijden door moet alles op de baan - variërend van de microfoon van de scheidsrechter tot de stoelen waarop de spelers plaatsnemen - worden gedesinfecteerd.

Zakelijk
De Haan heeft het werk in de loop der jaren zien veranderen. "Vergeleken met zeven jaar geleden gaat nu alles sneller en zakelijker. En elk jaar zijn er wel weer nieuwigheden. Neem dit jaar het nieuwe centre court, dat opeens is veranderd in een soort intieme ruimte.’’ Ook de contacten met de spelers zijn veranderd, ook al zit het Court Team dit jaar in de 'spelersbubbel’. "Een speler als Monfils deed vorig jaar nog weleens gek en is heel open, maar over het algemeen zijn de contacten zakelijk. En dat is logisch hoor, die jongens moeten zich gewoon concentreren op het tennis. Wel zijn de rolstoeltennissers, waar we ook voor werken, wat makkelijker toegankelijk.’’

Reputatie
Het ABN AMRO World Tennis Tournament heeft de reputatie bij de spelers dat alles 'perfect geregeld’ is. Voor minder doet het Court Team het ook niet. "Een voorbeeld: na de laatste avondpartij verzamelen we alle kleding van de spelers. De volgende ochtend om half elf ligt alles weer schoon klaar voor de spelers. We hebben begrepen dat bijna geen enkel toernooi die service biedt.’’

Excellent
De ATP betitelt de faciliteiten en service van het ABN AMRO World Tennis Tournament dan ook al jarenlang als 'excellent’, en dat is een erezaak voor het Court Team. "Eigenlijk hebben we twee opdrachtgevers’, zegt Cabanelas. "We werken voor Ahoy, maar we moeten ook naar de mensen van de ATP luisteren. Tegelijkertijd doe je het ook voor jezelf: je moet het leuk vinden en bij veel werkzaamheden niet te veel nadenken. Wij doen eigenlijk de klussen die gewoon moeten gebeuren, zonder te mekkeren. En we hebben het heus niet de hele dag heel druk, maar ongemerkt leg je nog behoorlijke afstanden af. We maken dit jaar vanwege het ontbreken van het VIP-dorp duidelijk minder meters dan normaal, maar evengoed lopen we op zo’n dag nog 14 of 15 kilometer.”

Rolstoeltennissers gretiger dan ooit

Reistechnisch was het voor sommige spelers zeker geen eenvoudige klus, maar toernooidirecteur Esther Vergeer van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament is dolblij dat de rolstoeltennis-top Rotterdam Ahoy weer heeft weten te vinden. Met acht spelers uit de mondiale top-twaalf is de 13e editie van het toernooi - ondanks alles - als vanouds sterk bezet.

De rolstoeltennissers zijn in Rotterdam extra gretig, merkt toernooidirecteur Vergeer. "Vanwege de corona-maatregelen zijn de meeste rolstoeltoernooien in het afgelopen jaar geschrapt. Er zijn spelers die zelfs een jaar lang geen of nauwelijks een toernooi hebben gespeeld. Daarom vond ik het extra mooi dat ABN AMRO in een vroeg stadium heeft aangegeven: als het valide toernooi doorgaat, moet ook het wheelchairtoernooi doorgaan. Dat zegt iets over loyaliteit van de sponsor én de geslaagde integratie tussen valide- en rolstoeltennis.’’

De spelers, met de Argentijn Gustavo Fernandez als titelfavoriet, verblijven - net als andere jaren - in hetzelfde hotel als de valide toppers. "Voor ons gelden dezelfde strenge veiligheidseisen. Het grootste verschil met andere jaren is dat nu al onze wedstrijden op court 1 worden gespeeld. En omdat veel spelers lang niet in actie zijn gekomen, heb ik eerlijk gezegd geen idee over hun niveau.’’ Door het schrappen van veel toernooien is de wereldranglijst overigens 'bevroren’. Het betekent onder meer dat in Rotterdam Ahoy toernooifavoriet Gustavo Fernandez wordt gevolgd door de Brit Alfie Hewett, de winnaar van vorig jaar.

 

Nederlanders
In Ahoy komen dit jaar drie Nederlanders in actie. De jonge Ruben Spaargaren neemt het vandaag in zijn eerste ronde op tegen de zeer ervaren oud-winnaar Stéphane Houdet. Ook de routiniers Maikel Scheffers en Tom Egberink, die zich als dubbel richten op de Paralympische Spelen in Tokio, zijn weer van de partij. Vergeer: "Zij hebben de afgelopen maanden weer gewoon op Papendal goed kunnen trainen.”

Clinics
Wie er sterker uit de toernooi-loze periode is gekomen, is nu nog even een vraag, die op zondag, als de finale in het enkelspel wordt gespeeld, wordt beantwoord. Natuurlijk missen de rolstoeltennissers bij deze corona-editie het publiek én de wheelchair-clinics die normaal gesproken in Ahoy worden gehouden. Toch is er ook goed nieuws, onderstreept Vergeer: "Alle wedstrijden zijn via youtube te zien. Er zijn meer landen die de beelden ook uitzenden, en verder is de finale op zondag ook bij de NOS te zien. En ja, natuurlijk is het jammer dat er nu geen publiek bij kan zijn; vorig jaar hadden we bij de finale zo’n 1500 toeschouwers. Aan de andere kant zijn we vooral dolblij wat er nu wél is, dat --het toernooi door kan gaan.”

Het WWTT thuis bij tennisfan:

Jamie verrast rolstoeltennisser Casey

Rolstoeltennisser Casey (16) droomt ervan om ooit zelf als prof op het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament te spelen. Als hoofdsponsor van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament en partner van de Esther Vergeer Foundation support ABN AMRO die droom en daarom geven we Casey als verrassing de ultieme thuisbeleving. Iedereen zit in het complot, ook Jaimie. Een toernooi zonder publiek!? Wij brengen het WWTT naar Casey thuis! Benieuwd naar deze actie?


 

Bekijk nu het online programmaboek

Naast het reguliere toernooi start vandaag ook het Wheelchair Tournament. Wil je meer weten over hoe toernooidirecteur Esther Vergeer dit unieke jaar vindt, of hoe de  succesvolle dubbelpartners Scheffers en Egberink naar de Road to Tokyo toewerken? Je leest het in het online porgrammaboek!

Lees meer over het toernooi

 

Speelschema

Disclaimer | Privacy & Cookies | Copyright 2021 Ahoy - www.ahoy.nl
Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER