• Menu
DAILY BULLETIN 8 Februari
DAILY BULLETIN 8 Februari

Grote namen!

Na een prachtige eerste dag van het ABN AMRO World Tennis Tournament mét publiek, is het vandaag de dag van de grote namen. Toernooidirecteur Richard Krajicek kijkt reikhalzend uit naar de verrichtingen van de Nederlanders Tallon Griekspoor én Botic van de Zandschulp. En of dat nog niet genoeg is, komen ook titelverdediger Andrey Rublev en publiekslieveling Stefanos Tsitsipas in actie. Van Tsitsipas heeft Krajicek hoge verwachtingen, zeker nu de baan iets sneller is dan vorig jaar.

Wedstrijdschema

Dagsessie centre court

Aanvang 11.00 uur
[7] A. Karatsev (RUS) vs [WC] T. Griekspoor (NED)
Niet voor 12:30:
[Q] H. Laaksonen (SUI) vs [2] A. Rublev (RUS)
Niet voor 14:00 uur:
[Q] J. Lehecka (CZE) vs [5] D. Shapovalov (CAN)
gevolgd door (mogelijke court wissel)
N. Mektic (CRO) / M. Pavic (CRO) vs [WC] R. Haase (NED) / M. Middelkoop (NED)

Avondsessie centre court
Niet voor 19:30 uur:
[1] S. Tsitsipas (GRE) vs A. Davidovich Fokina (ESP)
Gevolgd door
[Q] B. Zapata Miralles (ESP) vs B. van de Zandschulp (NED)

Dagsessie court 1

COURT 1
Aanvang 11.00 uur

S. Gille (BEL) / J. Vliegen (BEL) vs [Q] J. De Jong (NED) / S. Verbeek (NED)
gevolgd door
K. Khachanov (RUS) vs A. Popyrin (AUS)
gevolgd door
L. Musetti (ITA) vs [SE] M. Ymer (SWE)
gevolgd door
F. Auger-Aliassime (CAN) / H. Hurkacz (POL) vs I. Dodig (CRO) / M. Melo (BRA)
gevolgd door
R. Klaasen (RSA) / B. McLachlan (JPN) vs A. Bublik (KAZ) / A. Karatsev (RUS)

Goede start Koolhof/Skupski

De Nederlander Wesley Koolhof en de Brit Neal Skupski openden de 49e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament in het dubbelspel met een overwinning op het Russische duo Karen Khachanov/Andrey Rublev: 5-7, 7-5, 10-7.

Wesley Koolhof (rechts op de foto) boekte met de Kroaat Nikola Mektic zijn beste resultaat in 2020 met de toernooiwinst tijdens de Nitto ATP Finals, waarna de samenwerking tussen de wereldkampioenen werd verbroken.  Vorig jaar had de nummer 21 van de wereld in het dubbelspel zes dubbelpartners. De 32-jarige inwoner van Duiven is 2022 met zijn nieuwe partner Neal Skupski uitstekend met toernooizeges in Melbourne en Adelaide begonnen. Tijdens de Australian Open was de kwartfinale hun eindstation. Koolhof en Skupski hadden hun handen vol aan Khachanov en Rublev, die zo’n dubbelpartij gebruiken om aan de omstandigheden van het centre court te wennen.

"Zij slaan alles hard,” oordeelde Koolhof over zijn Russische tegenstanders. ,,Het zijn jongens die op z’n tijd een dubbel spelen en je weet nooit wat er op je afkomt. Wij konden de wedstrijd goed omdraaien. Onze dubbelervaring heeft misschien wel de doorslag gegeven.”

De in het dubbelspel met een wildcard toegelaten Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor werden in de openingsronde uitgeschakeld. Lloyd Harris en Tim Puetz waren een maatje te groot voor de Nederlanders: 6-3, 7-6 (3).

Mackenzie McDonald vliegt door Ahoy

Mackenzie McDonald bereikte als eerste speler de tweede ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Amerikaan, 49ste op de ATP-ranking, versloeg binnen 65 minuten de als achtste geplaatste Georgiër Nikoloz Basilashvili: 6-3, 6-2. Over vechtlust had de 26-jarige McDonald niet te klagen, want hij vloog zelfs in het net.

De als vierde gerangschikte Hubert Hurkacz liet zich niet verrassen door Jo-Wilfried Tsonga, die met een wildcard was toegelaten. De 36-jarige Fransman, die vele blessures naar 247ste positie op de wereldranglijst is teruggevallen, toonde dat hij het tennissen nog niet is verleerd. Hurkacz (24) moest anderhalf uur alles uit de kast halen en in de tiebreak van de tweede set zelfs twee setpoints wegwerken. De Poolse nummer elf van de wereld, was op het eerste matchpoint genadeloos: 6-4, 7-6 (7). ,,Tsonga blijft een geweldige speler,” vond Hubert Hurkacz, die vorig jaar pas in de halve finales op Wimbledon strandde. ,,Hij serveerde heel erg goed en dat maakte het voor mij toch lastig. Ik ben erg blij met deze overwinning.”

Cameron Norrie steeg vorig jaar 59 plekken op de wereldranglijst. Bij de verkiezing door zijn collega’s op de ATP Tour greep hij net naast de titel 'Most Improved Player of the Year’. De als zesde geplaatste Brit was in een duel tussen twee linkshandigen een maatje te groot voor de Fransman Ugo Humbert: 6-2, 6-4.

De Australiër Alex de Minaur kende weinig problemen met de  Belg David Goffin, die in 2017 nog de finale van Jo-Wilfried Tsonga verloor (6-0, 6-3). In de tweede ronde wacht voor De Minaur (22) de vier jaar oudere Mackenzie McDonald.

Rijzende ster Tallon Griekspoor: op weg naar de top-50

vlekkeloos (verlies in het dubbelspel), maar Tallon Griekspoor was gisteren blij dat hij in elk geval meters had kunnen maken op het centre court in Rotterdam Ahoy. Vandaag mag Griekspoor, de nummer 62 van de wereld, proberen zijn opmerkelijke opmars van afgelopen jaar een vervolg te geven.

Daarvoor moet Griekspoor, samen met Botic van de Zandschulp de nieuwe vaandeldrager van het Nederlandse tennis, afrekenen met niemand minder dan de Rus Aslan Karatsev, de nummer 7 van de plaatsingslijst. "Ik weet wat ik kan verwachten, het zal hard en snel gaan. Ik zal dus zelf heel goed moeten spelen om een ronde verder te komen’’, aldus de man die 2021 begon als de nummer 153 van de wereld en inmiddels bijna 100 plaatsen hoger staat.

Progressie
Griekspoor boekte het afgelopen jaar dus ongekende progressie, met onder meer acht challenger-titels, een record in de historie van het challenger-circuit. Met een nieuwe status en een andere ranking worden er ook andere prestaties van hem verwacht, weet hij.

Verbeteren
Datzelfde geldt voor zijn kompaan Van de Zandschulp, die vandaag in de laatste avondpartij de tweede ronde probeert te bereiken ten koste van de Spaanse qualifier Bernabe Zapata Miralles. Griekspoor: "Voor Botic en mij geldt allebei dat we voor het eerst een volledig seizoen op de ATP-tour gaan draaien. We zullen nu allebei week in, week uit moeten laten zien dat we onze ranking waard zijn én ook nog verbeteren. Mijn volgende doel is de top-50 halen.”

Stunt
Met het zelfvertrouwen van de rijzende ster zit het wel goed. Bij de Australian Open, waar Griekspoor de tweede ronde bereikte, bewees hij zijn goede vorm, hoewel een voetblessure (blaren) hem danig parten speelde. Die zorgen zijn inmiddels voorbij, zodat hij zich volledig kan richten op een nieuwe stunt. En dat hij daartoe in staat is, liet hij in Rotterdam al eerder zien: Griekspoor won in Ahoy al eens van Stan Wawrinka (2018) en Karen Khachanov(2019).

Kanonnen in actie!

Op de tweede dag van het 49e ABN Amro World Tennis Tournament wordt het smullen voor de fijnproevers. Met titelverdediger Andrey Rublev, de als vijfde geplaatste Denis Shapovalov en toernooifavoriet Stefanos Tsitsipas in actie is het tijd voor de grote kanonnen in Rotterdam Ahoy.

Stefanos Tsitsipas, die in de eerste avondpartij uitkomt tegen de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina, reisde in glanzende vorm naar Rotterdam. Bij de Australian Open reikte de nummer vier van de wereld tot de halve finale, waarin Daniil Medvedev te sterk bleek.

Indoor
Publiekslieveling Tsitsipas zal het gevoel hebben dat hij wat goed te maken heeft. Vorig jaar verloor hij in Rotterdam Ahoy in de halve finales van de latere toernooiwinnaar Andrey Rublev. De overgang tussen de hitte van Australië en de indoorbanen van het koele Rotterdam heeft hij goed doorstaan. "Het duurt altijd wel een paar dagen”, aldus Tsitsipas, "Maar met een paar dagen goed trainen ben ik weer gewend aan de nieuwe omstandigheden. Bovendien heb ik al vaker laten zien dat ik op alle soorten ondergrond uit de voeten kan.’’

Ongenaakbaar
Naast de favoriet Tsitsipas zijn veel ogen gericht op Andrey Rublev, die in Rotterdam als tweede is geplaatst. De Rus was vorig jaar ongenaakbaar in Ahoy en vindt zijn naam terug op de kampioenenring. Vandaag zal hij in zijn eerste ronde tegen de Zwitserse qualifier Henri Laaksonen weer willen laten zien waartoe hij allemaal in staat is. En dat is veel, getuige de acht ATP-titels die hij al op 24-jarige leeftijd vergaarde. Opvallend: vorig jaar won hij alleen in Rotterdam, terwijl hij in 2020 liefst vijf ATP-toernooien won.

Toekomst
Een andere interessante partij is die van de Canadees Denis Shapovalov, pas 22 jaar, tegen de Tsjech Jiri Lehecka. Shapovalov baarde tijdens de Australian Open opzien door de latere toernooiwinnaar Rafael Nadal in de kwartfinale aan het wankelen te krijgen. De Canadees moest uiteindelijk na vijf sets buigen voor Nadal, maar liet in Melbourne - onder meer met een overwinning op Alexander Zverev - wel zien dat hij een speler van de toekomst is. Bij zijn derde deelname in Rotterdam zal Shapovalov zijn beste prestatie in Ahoy willen verbeteren: in 2019 reikte de destijds piepjonge Canadees tot de kwartfinale, waarin Stan Wawrinka een maatje te groot bleek.

Terugblik op 2003 met Raemon Sluiter

Het ABN AMRO World Tennis Tournament viert volgend jaar het 50-jarig jubileum. Nederlands grootste en oudste tennistoernooi kent een roemruchte geschiedenis. Een terugblik naar 2003 met de finaleplaats van Raemon Sluiter.

Raemon Sluiter zou een mooi boek kunnen schrijven over al zijn ervaringen tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament met als titel 'Van ballenjongen tot finalist’. Niet voor niets noemde hij de krachtmeting in Rotterdam Ahoy 'zijn vijfde Grand Slam’. Zondag 23 februari 2003 staat Sluiter in de finale. Hij heeft iedereen met zijn finaleplaats verrast. De Wit-Rus Max Mirnyi verstoort het feestje van de geboren en getogen Rotterdammer. ,,Maar het zou ook een jongensboek zijn dat niet verkoopt omdat niemand het zou geloven.”

Sluiter (43) heeft tegenwoordig een reputatie opgebouwd als succesvolle tenniscoach. De voormalige nummer 46 van de wereldranglijst bracht Kiki Bertens naar de vierde plaats op de WTA-ranking. Vandaag zit hij langs de baan bij Tallon Griekspoor. Misschien wordt het weer zo’n knotsgekke week in Rotterdam voor Raemon Sluiter.

Nederlandse toernooiwinnaars tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament:

  • 1974 Tom Okker
  • 1995 Richard Krajicek
  • 1997 Richard Krajicek
  • 1998 Jan Siemerink

 

Online Photobooth: ga ook op de foto met Tsitsipas!

Terwijl je de wedstrijden kijkt, kun je op de foto in onze online photobooth. Neem je beste pose in (of upload een foto vanaf je telefoon of computer) en poseer met onze spelers of het speciale centre court dit jaar! 

Ga op de foto

Achter de schermen: Stadionspeaker Jamie Trenité

De schijnwerpers van het 49e ABN AMRO World Tennis Tournament zijn uiteraard gericht op de toptennissers. Maar wie zijn de mensen die de sterren laten stralen? Vandaag deel 3 in 'Achter de schermen’: Jamie Trenité, stadionspeaker in Ahoy.

Hij maakt er geen geheim van: "Dit is de leukste klus die ik ooit heb gedaan’’, zegt Jamie Trenité, voor het derde jaar stadionspeaker in Ahoy. De verzuchting van presentator Trenité - bekend van onder meer Wie is de Mol, als presentator van het AD Nieuws, RTL Boulevard en Jules Unlimited - is niet zo verwonderlijk als je zijn verleden kent.

Buikkramp
Hij was als jonkie een bloedfanatieke tennisser, speelde college tennis in de VS en een aantal futures in Azië (lachend: 'Met buikkrampen een toernooi spelen in India; qua niveau was het niks, maar ik heb het wel meegemaakt hè?’), om vervolgens te concluderen dat hij tekort kwam voor de echte top. Een studie politicologie en een bestaan als presentator volgde; de onvoorwaardelijke liefde voor tennis bleef. En nu hij zijn tennisliefde mag combineren met zijn presentatie-ervaring voelt hij zich vanaf het eerste moment thuis als 'gastheer van Ahoy’. "Hier komt alles samen’’, vindt Jamie.

Bewondering
Jamie heet het publiek op het centre court welkom, introduceert de toppers en maakt na afloop van elke partij korte interviews op de baan. Dat gebeurt vooral in teamverband, want alles moet tot op de seconde kloppen. Ik heb meestal tijd voor drie vragen, maar als iemand twee lange antwoorden geeft, stel ik de derde vraag niet meer.’’ En in zijn vraagstelling mag best 'gezonde bewondering’ voor de toptennissers doorklinken, vindt Jamie. "Tegelijkertijd moet ik 'de stem van het volk’ zijn. Ik moet de vraag stellen die de oplettende kijker op de tribune ook heeft.’’

Werkdag
Het betekent in het geval van Jamie dat tennisdag in Ahoy om 8 uur ’s ochtends begint met het schrijven van een korte bio van elke speler die op het centre court in actie komt. Om 11.00 uur begint de eerste partij, en vijf partijen later komt er in de late avond - of vroege nacht - een einde aan zijn werkdag. Jamie: "Vooral in de beginfase van het toernooi zijn het lange dagen omdat er veel partijen zijn, maar ik wil alles zien om een zinnige vraag te kunnen stellen.’’ Tussen de middag- en avondsessie doet Jamie voor Daily Bulletin nog een dagelijks interview met toernooidirecteur Richard Krajicek: een vooruitblik op de dag die komen gaat.

Voorkeuren
Nu Jamie voor het derde jaar actief is ('gelukkig weer mét publiek’), kennen veel spelers hem inmiddels, ook al omdat hij van dezelfde faciliteiten - onder meer het spelershotel - gebruikmaakt als de toppers. En ja, daarbij heeft hij voorkeuren. "Zo vind ik David Goffin bijvoorbeeld een supersympathieke speler, dus ik hoop eigenlijk elk jaar dat hij ver komt in het toernooi.’’ Wat dat betreft was het gisteren geen goede dag voor Jamie, die zag dat de Belg werd uitgeschakeld. Maar Jamie heeft meer ijzers in het vuur. "Ik hoop dat Felix Auger-Aliassime hier zijn eerste titel pakt. Hij heeft inmiddels acht ATP-finales verloren, maar ik vind hem zó’n speciale tennisser, met een mooie techniek en een mooi karakter, dat ik hem de titel van harte gun.’’

Comfort food
Een volle week tussen de toppers mag voor iedere tennisliefhebber aantrekkelijk klinken, maar Jamie beleeft ook weleens ongemakkelijke momenten. Zoals die keer dat hij per ongeluk samen in een lift belandde met Daniil Medvedev, die zojuist was uitgeschakeld en - te oordelen aan een etenszak van McDonald’s - zijn nederlaag wilde wegeten met comfort food. Jamie: "Ik wist eigenlijk niks te zeggen, ook omdat hij voor zijn doen zó beroerd had gespeeld. Dus ik kwam niet verder dan 'Shit man’. Daar kon-ie nog wel een beetje om lachen.’’

Duurzaam tennissen met de Renewaball

Duurzamer tennissen? En of dat kan, met een wereldprimeur: de Renewaball. Deze volledig circulaire tennisbal is gemaakt van oude tennisballen en 100% biologisch vilt, afkomstig van Europese schapenwol. 

SHOP

Alleen nog tickets beschikbaar voor vandaag en morgen!

De sessies voor woensdagavond tot en met de finaledag zijn uitverkocht. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar voor de ovierge sessies. WIl jij er bij zijn?

Koop dan snel je tickets!

 

Bekijk nu het online programmaboek

Eens maar nooit weer. Of toch? Lees hoe Richard Krajicek niet kan wachten tot Ahoy weer bruist deze week. Of wat het prijzengeld is voor deze bijzondere 49e editie en met hoeveel ATP punten de spelers naar huis kunnen gaan. Je leest alles terug in het online programmaboek. 

Bekijk het programmaboek

Het 'jaar van de doorbraak’ voor Egberink en Van de Zandschulp

Profspelers Botic van de Zandschulp en Tom Egberink zijn 'gek’ van het spelletje, maar hebben ook te maken met grote twijfels, diepe teleurstellingen en opperste euforie: "in geen enkele carriere is het alle dagen feest”

Lees meer

Speelschema

Disclaimer | Privacy & Cookies | Copyright 2023 Ahoy - www.ahoy.nl
Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER