• Menu
DAILY BULLETIN 11 Februari
DAILY BULLETIN 11 Februari

Voorbeschouwing Richard

Vandaag andermaal een uitverkocht huis met zowaar de gehele top-3 van geplaatste spelers in de kwartfinales: Stefanos Tsitsipas, Andrey Rublev en Felix Auger-Aliassime. Ook dag 5 van het ABN AMRO World Tennis Tournament wordt dus een mooie, al moet toernooidirecteur Richard Krajicek na de nederlaag van Tallon Griekspoor gisteravond laat wat betreft de Nederlandse inbreng genoegen nemen met de dubbelaars Robin Haase en Matwé Middelkoop. Dat zij na hun zege op de nummers 1 Nikola Mektic en Mate Pavic weer mogen opdraven is, volgens hem, in één woord samen te vatten: ''Gaaf!’’.

Wedstrijdschema

Dagsessie centre court

CENTRE COURT
Aanvang 11.00 uur

[WC] R. Haase (NED) / M. Middelkoop (NED) vs S. Gille (BEL) / J. Vliegen (BEL)
Niet voor 13:00:
L. Musetti (ITA) vs [Q] J. Lehecka (CZE)
gevolgd door
[1] S. Tsitsipas (GRE) vs A. de Minaur (AUS
 

Avondsessie centre court

CENTRE COURT
Niet voor 19:30 uur:

[6] C. Norrie (GBR) vs [3] F. Auger-Aliassime (CAN)
Gevolgd door
M. Fucsovics (HUN) vs [2] A. Rublev (RUS)

 

Griekspoor en Van de Zandschulp kopje onder in Ahoy

Sinds 2003 hadden twee Nederlandse spelers weer eens de kans om de kwartfinales van het ABN AMRO World Tennis Tournament te bereiken. Alleen was de tweede ronde het eindstation voor Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp.

De 25-jarige Tallon Griekspoor was in elk geval gewaarschuwd voor Marton Fucsovics, die vorig jaar de finale in Rotterdam Ahoy van Andrey Rublev verloor. De Hongaar heeft ook deze editie de smaak weer aardig te pakken: 6-4, 7-6 (4).

"Een paar slordige punten in tiebreak,” treurde Griekspoor, die op de ATP-ranking de 62ste plaats bezet. "Ik had een goed gevoel in de tweede set en dan kan zo de partij omdraaien. Ik heb niet mijn beste tennis gespeeld en de kleine kansjes niet benut. Je moet er op dat soort momenten bovenop zitten en dat is wel het grote verschil met de challengers. Ik vond hem ook gewoon heel erg goed spelen.”

Er werd al gesproken over een kwartfinale tegen het Italiaanse talent Musetti, maar zo ver kwam het niet. Botic van de Zandschulp verslikte zich in de tweede ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament in de Tsjechische qualifier Jiri Lehecka: 6-1, 4-6, 4-6.

Botic van de Zandschulp had het prima naar zijn zin in Rotterdam Ahoy. "Ik ben de koning van de oefenpotjes,” grapte hij dinsdagavond na zijn makkelijke eerste ronde. "Lehecka kan zeker goed tennissen. Tijd voor een revanche.” Nederlands hoogste geklasseerde tennisser op de wereldranglijst kende een bliksemstart (6-1). "Ik deed weinig bijzonders en vond hem slecht spelen.” Halverwege de tweede set kantelde de wedstrijd. "Hij begon beter te spelen en ik ging meer fouten maken.” Na het setverlies verloor Van de Zandschulp in de eerste game van de derde set meteen zijn opslag. "Die game loopt lelijk van je weg en ik had moeite om mij aan te passen. De ene dag is de andere niet. Misschien was ik wel te negatief in de derde set. Ik heb gewoon slecht gespeeld.”

Jiri Lehecka - 137ste op de ATP-ranking, zijn hoogste ooit - glunderde na afloop van top tot teen. "Ik wist dat het moeilijk zou gaan worden, maar het is mij in de tweede set gelukt om de partij te keren. Het bevalt mij uitstekend hier in Rotterdam.” Lehecka, die in de openingsronde al de Canadees Denis Shapovalov had verslagen, moet het Tsjechische tennis weer op de kaart zetten, want momenteel staat in de single geen speler meer in de mondiale top-100.

Tsitsipas en Rublev zonder problemen naar kwartfinales

Stefanos Tsitsipas en Andrey Rublev liggen op koers. De nummers één en twee van de plaatsingslijst van de 49e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament bereikten zonder veel problemen de kwartfinales in Rotterdam Ahoy.

Kopman Stefanos Tsitsipas (foto) rekende in de tweede ronde binnen 71 minuten eenvoudig af met de Wit-Rus Ilya Ivashka (6-4, 6-1). "Ik heb goed en geconcentreerd gespeeld,” oordeelde de Griekse nummer vier van de wereldranglijst. "Gaandeweg de wedstrijd kon ik steeds meer druk uitoefenen.”

Tsitsipas wordt in Rotterdam door de Zweed Thomas Enqvist begeleid. "Hij is een mooie aanvulling in mijn team. Ik heb veel respect voor Thomas, die veel ervaring op de Tour heeft. Ik luister naar zijn adviezen en wij hebben gewoon een goede klik.”

Richard Krajicek had de talenten van Stefanos Tsitsipas al lang ontdekt. De toernooidirecteur gaf in 2017 een wildcard voor het hoofdtoernooi aan de Griekse godenzoon, die op dat moment nog de nummer 205 van de wereld was. Hij verloor in de openingsronde van de latere toernooiwinnaar Jo-Wilfried Tsonga. "Daardoor heb ik een goede band met het toernooi opgebouwd. Richard Krajicek geloofde in mij als jonge speler en heeft mij de mogelijkheid gegeven om op zo’n groot toernooi te spelen.”

Stefanos Tsitsipas speelt vrijdagmiddag in de kwartfinales tegen de Australiër Alex de Minaur. "Een echte vechter die niet veel zal weggeven.”

Titelverdediger Andrey Rublev boekte zijn zevende zege op rij in Rotterdam. De als tweede geplaatste Rus was met tweemaal 6-3 veel te sterk voor de Zuid-Koreaan Soonwoo Kwon. Rublev treft in de kwartfinales Marton Fucsovics.

Felix Auger-Aliassime heeft grote plannen tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament. Het Canadese supertalent versloeg in de tweede ronde Andy Murray (6-3, 6-4). "Ik heb heel erg goed gespeeld,” vertelde de 21-jarige winnaar, die in de kwartfinales op vrijdagavond weer een Brit treft. Deze keer de als zesde geplaatste Cameron Norrie.

De toernooiwinnaar van 2009 verloor in een record tempo de eerste vier games en die achterstand kon de inmiddels 34-jarige Brit niet meer wegwerken. Murray bleef ook in het tweede bedrijf wisselvallig spelen. Schitterende backhandwinners werden met missers afgewisseld. "Ik startte gewoon niet goed,” bekende Murray. "Ik had mijn kansen en uiteindelijk maakte zijn betere service het verschil.

Felix Auger-Aliassime hunkert naar zijn eerste individuele ATP-titel. De populaire Canadees reikte inmiddels tot acht finales, die hij allemaal verloor. In deze topvorm zou de rechtshandige speler zo maar zondag als toernooiwinnaar gehuldigd kunnen worden. Maar eerst wacht Cameron Norrie: "Ik ken hem goed. Driemaal heb ik hem op de Tour verslagen. Eerder dit jaar in Sydney waren het wel hele andere omstandigheden, want de baan in Rotterdam is redelijk langzaam.”

Fun naast het kijken van tennis alleen: doe mee met de acties

Bekend van vorig jaar: als fan thuis kun je meedoen aan acties naast het tennis kijken in de zaal of vanuit huis! Ga bijvoorbeeld met Tsitsipas of Rublev op de foto in de Online Photobooth of test je kennis met de online Quiz. Of stuur een aanmoeiding in voor de spelers op het veld!

GA NAAR DE ACTIES

Terugblik Federer

Het ABN AMRO World Tennis Tournament viert volgend jaar het 50-jarig jubileum. Nederlands grootste en oudste tennistoernooi kent een roemruchte geschiedenis. Een terugblik naar 2018 met de vrijdagavond van Roger Federer.

De vrijdagavond is tijdens het ATP-toernooi in Rotterdam traditioneel uitverkocht met altijd twee kwartfinales. Helemaal op vrijdag 16 februari 2018 is de spanning om te snijden bij de kwartfinale tussen Roger Federer en Robin Haase. De 36-jarige Zwitser kroont zich in de Maasstad na drie sets tot de nieuwe nummer 1 van de wereld. De oudste ooit. "Nummer 1 worden is de ultieme prestatie in onze sport en naarmate je ouder wordt, kost het dubbel zo veel moeite.”

De 11.000 toeschouwers stonden voor een moeilijke keuze: een historisch tennismoment of een stunt van de vaandeldrager van het Nederlandse tennis. Het publiek ging compleet uit hun dak toen Federer de zege pakte. Een staande ovatie volgde. Federer vierde deze mijlpaal in bescheiden kring met zijn coach Ivan Ljubicic en fysiotherapeut. Zijn vrouw Mirka en hun vier kleine kinderen waren gewoon thuis in Zwitserland. "Ik hoop dat mijn vrouw blij is, maar thuis hebben wij andere zorgen dan de nummer 1-positie. Wij hebben vier kinderen voor wie we de hele dag moeten zorgen. Ik denk dat mijn kinderen niet eens weten dat ik deze week nummer 1 kan worden. Mijn kinderen weten alleen dat hun vader niet thuis is.”

Met een speciaal gemonteerde film vol met tennishoogtepunten van Federer bracht de toernooiorganisatie meteen na de partij een ode aan de Zwitserse wereldtopper, die onder de indruk bleek van het opendoekje. "Dank voor deze ceremonie. Dank om hier te mogen zijn, op het laatste moment via een wildcard. Ik had dit nodig,” bekende Federer. "Mijn leven was prima geweest zonder deze kans, maar wat een fantastische reis is dit geweest om nog eens nummer 1 te worden. Dit betekent heel erg veel voor mij.”

Federer schreef in 2018 ook geschiedenis in Rotterdam. Hij won na 2005 en 2012 voor de derde keer het ABN AMRO World Tennis Tournament en ook dat is in de geschiedenis van het toernooi een unieke prestatie.

Achter de schermen: Gila Langen, 'moeder aller ballenkinderen’

De schijnwerpers van het 49e ABN AMRO World Tennis Tournament zijn uiteraard gericht op de toptennissers. Maar wie zijn de mensen die de sterren laten stralen? Vandaag deel ??? in 'Achter de schermen’: Gila Langen (69), de 'moeder aller ballenkinderen’.

Het is een jubileumjaar: Gila Langen stoomt al dertig jaar lang de ballenkinderen klaar voor het ABN AMRO World Tennis Tournament. Elk jaar zijn er 50 nieuwe kinderen die zich kunnen kwalificeren voor het grootste tennistoernooi van Nederland. Gila doet de selectie, en let daarbij onder meer op snelheid, 'het spelletje begrijpen’ en concentratie. En in een lange week in Rotterdam Ahoy begeleidt ze de kinderen, doet de indelingen (geen jonge kinderen in de avondsessie), houdt ze bij de les en geeft complimenten.

Coulissen
Haar bijnaam 'moeder van alle ballenkinderen’ draagt ze als een eretitel. Na elke sessie - de kinderen zijn telkens een half uur in functie, daarna komt er een nieuwe ploeg - krijgen de kinderen te horen wat er goed ging en wat er beter moet. Op de eerste dagen van het toernooi staat ze in de coulissen of in een hoek van de baan om zo nodig aanwijzingen te geven. En nee, onderling praten mag zeker niet. "Er is ook geen codetaal die we gebruiken. Maar ik steek wel m’n duim omhoog als ze het goed doen.’’

Excellent
Die drang naar perfectie is nodig, vindt Gila. "We doen het allemaal voor de topspelers. Zij moeten zich niet irriteren aan de ballenkinderen.’’ Dat lukt over het algemeen prima, blijkt wel uit de ATP-rapportages. De meeste jaren krijgt het ABN AMRO World Tennis Tournament op het onderdeel ballenkinderen 'excellent’; een enkele keer 'very good’.

Lang
Ballenkinderen gaan ook met hun tijd mee. Er was een tijd dat een ballenkind niet langer mocht zijn dan 1,75 meter, omdat ze anders te veel in het zicht van de camera’s zouden staan. Na een andere indeling van het centre court is dat niet meer nodig en is in principe iedereen welkom voor de selectiedag. En over 'iedereen’ gesproken: het ABN AMRO World Tennis Tournament heeft een primeur: voor het eerst in de historie fungeren twee kinderen met een beperking als ballenkind, bij het wheelchairtoernooi. Dat past goed bij het thema 'Gelijke kansen voor iedereen’ van dit jaar én bij de tijdgeest, vindt ook Gila.

Zwart gat
De voldoening haalt Gila, die zelf tennist in haar woonplaats Hendrik-Ido-Ambacht, uit een week toptennis tussen de sterren, kinderen die het een week lang leuk hebben met elkaar én van de wedstrijden waarin alles perfect loopt. Eigenlijk, zegt Gila, is zo’n drukke tennisweek lichtelijk verslavend. "Na het toernooi val ik altijd in een soort zwart gat.’’ Gelukkig is de redding nabij. Ze vervult de functie van begeleider van de ballenkinderen ook voor de KNLTB: "Dus binnenkort mag ik weer, maar dan voor de Davis Cup.’’

Dit spel blijft zo gaaf en zo tof

Op baan 1 van Rotterdam Ahoy begon gistermiddag het 14de rolstoeltoernooi onder de hoede van het ABN AMRO World Tennis Tournament met een fantastisch tweeluik vol extreme tegenstellingen. Eerst een ongekend gepassioneerde partij van bijna drie uur tussen twee Spaanse schreeuwlelijken, Daniel Caverzaschi en Martin de la Puente, met als uitslag: 6-3 6-7 7-5. En daarna anderhalf uur voornamelijk stilzwijgend knokken tussen de karakteristiek stoïcijnse Japanner Takuya Miki en de eveneens ingetogen Nederlandse icoon van het wheelchair tennis, Maikel Scheffers. De Brabander verloor (met 6-2 6-4), maar mocht na afloop terecht concluderen 'dat het spelletje nog steeds zo gaaf en tof is’. 

Scheffers is bijna net zo oud als Roger Federer: 39 om 40. En net als de Zwitser bij de valide baltovenaars was hij ooit de nummer 1 van het tennis op vijf wielen. Gelukkig voor hem wordt de man uit Helvoirt veel minder geplaagd door blessures dan Federer en hij ziet zich dan voorlopig ook nog wel enkele jaren doorgaan. ''Ik heb er nog zoveel plezier in, wil ook nog gewoon steeds iets beter worden, ook al ben ik bijna 40. Het trainen gaat nog hartstikke goed. Ik heb het laatste half jaar alleen geen wedstrijden kunnen spelen bij gebrek aan toernooien. Dat gebrek aan wedstrijdritme breekt me nu op, met te veel fouten. Maar volgende week speel ik in Engeland en daarna twee weken in Amerika. Dan zijn er weer mogelijkheden genoeg.''  

Toeschouwers waren niet toegestaan op baan 1 en moesten het hebben van een livestream-uitzending. Zij die daarop inlogden konden versteld staan van het vakmanschap van de rolstoelers. Scheffers, die met een open rug werd geboren, en de zeven jaar jongere Miki, die aan botkanker een kunstknie overhield, doen qua diversiteit aan slagen niet onder voor valide tennissers. Goed, een spectaculaire 'tweener’ (tussen de benen door) kunnen zij natuurlijk niet slaan, maar daar staat hun 'reverse backhand’ (extreem hoog, met veel topspin) toch maar mooi tegenover. Die slaan 'gewone’ tennissers niet.  

En ook al mogen zij de bal tweemaal laten stuiteren, dat gebeurt maar zelden bij deze professionele rolstoelers. ''Spin, slice, we hebben in principe alles in huis'', aldus Scheffers, die ondanks zijn verlies tegen Miki onveranderd kan worden gezien als topper in deze sport voor ultieme doorzetters. ''Mijn handicap voelt voor mij ook niet als een tekortkoming'', aldus de nummer 16 van de wereldranglijst. ''Je moet gewoon eruithalen wat er in zit.'' 

Noemde hij het toernooi in Ahoy bij de laatste editie vóór corona nog 'elke keer weer een feestje’ met 'al die vrienden en bekenden op de tribune’, ook gisteren, op een baan zonder tribunes, voelde Scheffers zich bevoorrecht. ''Die 'setting’ hier is ook dit jaar prima. Ik zoek het puur bij mezelf. En die livestream-uitzending is hier ook prima geregeld. Al die vrienden en bekenden van mij zaten nu gewoon achter hun beeldscherm. Van hen kwamen direct na de partij ook al veel reacties binnen. Nee hoor, over steun van het publiek heb ik ook nu niets te klagen.'' 
 

Alle wedstrijden van het wheelchairtoernooi zijn terug te zien op het Youtube kanaal  van het ABN AMRO WTT.


Programma tweede dag ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament: 

Court 1 vanaf 11.00 uur:
Stephane Houdet (FRA) - Daniel Caverzaschi (SPA) 
Alfie Hewett (GBR) - Tokito Oda (JAP) 
Joachim Gerard (BEL) - Gustavo Fernandez (ARG) 
Takuya Miki (JAP) - Tom Egberink (NED)  
Vanaf 18.30 uur:
Scheffers/Egberink - Hewett/Miki 

Top-5 in zijn geheel van de partij!

Op de tweede dag van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament krijgt toernooidirecteur Esther Vergeer de geplaatste toppers in actie. Met op papier als meest interessante duel dat van nummer 1 Alfie Hewett met de pas 15-jarige Tokito Oda. '’Die jonge Japanner heeft echt een geweldige forehand.’’ Ook mag Tom Egberink als beste Nederlander in Ahoy baan 1 oprijden, om uit te komen tegen de man die Maikel Scheffers gisteren versloeg: de Japanner Takuya Miki. '’Ik heb goede hoop dat Tom goede dingen kan doen’’, aldus Vergeer enthousiast.

SHOP MET KORTING

SHOP MET KORTING!

Dezelfde ambitie verdient hetzelfde podium

Dezelfde ambitie verdient hetzelfde podium. Daarom is ABN AMRO hoofdsponsor van het ABN AMRO World Tennis Tournament én oprichter van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament. Botic van de Zandschulp en Tom Egberink nemen je mee in hun beleving van deze twee toernooien.

Mis niets: meekijken via NOS.nl Ziggo Sport

Ondanks dat de tickets voor dit jaar zijn uitverkocht, kun je de spannende wedstrijden van het toernooi live meekijken vanuit huis! Ga op TV naar Ziggo Sport (Kanaal 13 of 14) of kijk de avondpartijen via de stream op NOS.nl. De wheelchairwedstrijden volg je via ons Youtube kanaal!

Kijk mee

Speelschema

Bekijk nu het online programmaboek

Eens maar nooit weer. Of toch? Lees hoe Richard Krajicek niet kan wachten tot Ahoy weer bruist deze week. Of wat het prijzengeld is voor deze bijzondere 49e editie en met hoeveel ATP punten de spelers naar huis kunnen gaan. Je leest alles terug in het online programmaboek.

Bekijk het programmaboek

 

Disclaimer | Privacy & Cookies | Copyright 2023 Ahoy - www.ahoy.nl
Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER