• Menu
DAILY BULLETIN Finale dag 7 maart
DAILY BULLETIN Finale dag 7 maart

Toernooidirecteur Richard Krajicek: 'Loyaliteit van ABN AMRO is ongekend’

 Het was nogal een week: de 48e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament was een evenement met meeslepene partijen, maar ook van bubbels, testen en strikte veiligheidsmaatregelen. Toernooidirecteur Richard Krajicek blikt opgelucht terug. 'Goed dat we zijn doorgegaan.’

Hoe vaak heb je wakker gelegen in de voorbereiding?
,,Niet overdreven veel. De financiële toezegging van ABN AMRO, dat in de zomer al aangaf dat het toernooi ook zonder publiek zou kunnen doorgaan, gaf al veel rust. Bovendien zat de operationele hoofdpijn vooral bij Patrick Heerinckx, event manager van Ahoy, en de media-hoofdpijn zat bij Dimitri Bonthuis en niet bij mij. Dat is het voordeel van een goed team en delegeren. En hoewel ik er tijdens het toernooi niet eens zo veel mee bezig ben geweest, waren er vooral natuurlijk heus wel zorgen over mogelijke besmettingen. Dat laatste was eigenlijk ook het enige dat mis had kunnen gaan.’’

Wat blijft je vooral bij van het sportieve gedeelte van het toernooi?  
"Ook na het afzeggen van enkele topspelers hadden we nog steeds een heel sterk deelnemersveld, met vier spelers uit de top-tien en aansprekende namen als Medvedev, Tsitsipas, Zverev, Rublev, maar ook Nishikori en Murray. Natuurlijk is het jammer als er snel in het toernooi toppers sneuvelen, maar we hebben vooral heel mooie, spannende partijen gezien. Zo’n gevecht als tussen Andy Murray en Robin Haase, maar ook de partijen van Tsitsipas, dat waren geweldige wedstrijden die een groot publiek hadden verdiend.’’

Als finalist had je Rublev vooraf wel voorspeld, maar Marton Fucsovics vast niet…
"Nee, zeker niet, hoewel Fucsovics natuurlijk een heel goede speler is. Maar hij heeft de hele week gewoon uitstekend staan tennissen en is een complete speler, dus wat dat betreft was het dik verdiend. Een finaleplaats van Rublev lag meer voor de hand: hij was al in uitstekende vorm en is niet voor niks van de huidige nummer 8 van de wereld.”

Spelers en coaches waren vooraf enthousiast over de aankleding van het centre court en de banen. Wat heb je uiteindelijk teruggehoord van ze?
,,Veel complimenten, van spelers en coaches, maar ook van de ATP. Natuurlijk moesten de spelers in hun eigen bubbel blijven, maar we hebben ons best gedaan om het - in de ruimte die er was - zo aangenaam mogelijk te maken voor de spelers. Heel ruime trainingsfaciliteiten bijvoorbeeld, spelers waren daar heel tevreden over.’’

Was het ook voor de continuïteit van het toernooi belangrijk om het toernooi wel door te laten gaan?
"Zeker, ook voor Rotterdam Ahoy trouwens. Nu blijven we in beeld bij de spelers, de coaches, de ATP en de media, dat is ook voor de lange termijn belangrijk. Als je een jaar lang helemaal weg bent, wordt het toch weer moeilijker om alles weer op te bouwen.”  

Jullie houden na afloop van het toernooi altijd een evaluatie. Wat kun je van zo’n uitzonderlijke editie meenemen naar volgende jaren?
,,Het centre court ziet er nu natuurlijk heel anders uit. Bijvoorbeeld die skyline van Rotterdam vind ik heel mooi, misschien komt dat volgend jaar wel terug. En qua media-aandacht en online bereik: ik ken nog niet precies de cijfers, maar we hebben wel gezien dat we - nu we de interviews met spelers via Zoom doen - zeker niet minder media-aandacht hebben gekregen dan in andere jaren. Ook dat soort zaken nemen we mee tijdens de evaluatie.’’

Als je over vijf of tien jaar terugdenkt aan deze editie, wat zal je dan vooral bijblijven?
,,Het ontbreken van het publiek. Natuurlijk was dit ook een heel uitzonderlijk toernooi, met de bubbel waar je in moet blijven, de beperkte bewegingsvrijheid en de avondklok. En verder zal me de ongelofelijke loyaliteit van ABN AMRO altijd bijblijven. Want het is heel simpel: zonder de steun van ABN AMRO was er hier geen toernooi geweest.”

Rublev rules!

Hij kwam, zag en overwon: Andrey Rublev (23) maakte in de finale van het 48e ABN ARMO World Tennis Tournament zijn favorietenrol waar. De Rus versloeg de verrassende Hongaar Marton Fucsovics, die na een gedenkwaardige week in Rotterdam Ahoy alleen in de eerste set serieus kon tegensputteren: 7-6 (4), 6-4.

Voor Rublev, die in de halve finale Stefanos Tsitsipas had uitgeschakeld, betekende de winst van het ATP 500-toernooi de voortzetting van een ongekende reeks. De huidige nummer 8 van de wereld is nu al twintig duels ongeslagen op ATP 500-niveau. Toch ging het in de eindstrijd tegen Fucsovinc niet vanzelf, vond ook Rublev na afloop. "In de eerste set voelde iedere game als een slijtageslag, het was vechten voor ieder punt, met lange rally’s. Na de eerste set voelde ik wat meer ontspanning en had ik de indruk dat Marton wat vermoeider werd.”

Verdiend
Dat laatste bevestigde verliezend finalist Fucsovics, die als qualifier de finale bereikte en daarmee zijn zevende partij in Rotterdam Ahoy afwerkte. Fucsovics: "Na de eerste set kon ik niet meer brengen wat ik wilde. Maar Andrey is hier gewoon de verdiende winnaar. We kennen elkaar goed, we kennen elkaars wapens, maar vandaag serveerde hij geweldig en maakte het bovendien professioneel af. Voor mij was het toch een geweldige week, ook omdat ik straks terugkeer in de top 50 van de wereldranglijst.”

Dicteren
Ook Rublev beleefde dus wederom een prachtige week. En hoewel hij de overwinningen aaneenrijgt, is dat allesbehalve vanzelfsprekend, aldus de Rus. "Ik probeer gewoon altijd mijn eigen spel te spelen en met mijn forehand de wedstrijd te dicteren. In sommige partijen, zoals vandaag tegen Marton, moet ik vooral geduldig zijn om de juiste momenten te pakken om aan te vallen.”

Verklaring
Dat gaat Rublev dus uitstekend af; in Rotterdam pakte hij alweer zijn achtste ATP-titel. En eerder deze maand won hij met Rusland ook nog eens de ATP Cup in Melbourne. Zelf heeft hij geen eenvoudige verklaring waarom alles in goud lijkt te veranderen wat hij aanraakt, behalve dan dat hij dagelijks spijkerhard werkt om nog beter te worden. En daarbij had Rublev ook nog een impliciete waarschuwing voor de concurrentie. Gisteren ging het na afloop over de succesvolle indoorreeks van Rublev, maar zelf gelooft hij niet zo in stempeltjes. "Ik denk dat ik op alle baansoorten, zowel binnen als buiten, goed uit de voeten kan. Ik heb eigenlijk geen voorkeur.”

Met Rublev begroette het ABN AMRO World Tennis Tournament winnen de derde  Russische winnaar: Yevgeny Kafelnikov (1999) en Mikhail Youzhny (2007) gingen Rublev voor.

Nikola Mektic en Mate Pavic winnen dubbelspeltitel

Nikola Mektic en Mate Pavic hebben de dubbelspeltitel tijdens de 48e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament gewonnen. Het Kroatische dubbel rekende in Rotterdam Ahoy in de finale van 78 minuten met Kevin Krawietz en Horia Tecau af: 7-6 (7), 6-2.

Eigenlijk was het geen verrassing dat Nikola Mektic (32) en Mate Pavic (27) op de boarding van het Nederlandse ATP500 toernooi kwamen. De Kroaten wonnen dit jaar al de titels in Antalya en Melbourne en tijdens de Australian Open verloren zij pas in de halve eindstrijd. Het succesvolle duo, een grote medaillekanshebber bij de Olympische Spelen komende zomer in Tokio, heeft in 2021 vijftien van de zestien dubbels gewonnen. De Rotterdamse finale was alleen in de openingsset spannend. "Beide teams serveerden ongelooflijk goed,” oordeelde Nikola Mektic, die op de werelddubbelranglijst de vijfde plaats bezet. "De opslag is helemaal bij indoortennis een heel belangrijk onderdeel. Wij spelen dit seizoen voor het eerst samen, maar we kennen elkaar goed door de vele gezamenlijke trainingen in het verleden. Jammer dat de toeschouwers ontbraken, maar wij komen volgend jaar graag terug om onze titel met publiek te verdedigen.”           

De 36-jarige Roemeen Horia Tecau stond voor de vijfde keer in de Rotterdamse dubbelfinale. Hij won alleen in 2015 met Jean-Julien Rojer de titel. Tecau: "Jammer van die eerste set, waarna de wedstrijd uit onze handen glipte. Dit was mijn tiende toernooi in Rotterdam en het bevalt mij nog altijd prima. Alles is goed verzorgd en de ABN AMRO is een ongelooflijk trouwe sponsor.”

Britse overmacht in rolstoelfinales

 Helemaal onverwacht kwam het niet, maar op de finaledag van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament bleken de Britten oppermachtig. Het Nederlandse koppel Tom Egberink/Maikel Scheffers beleefde een leerzame middag: Alfie Hewett en Gordon Reid wonnen de dubbelspelfinale met 6-1 6-1.

 Voor Hewett was het sowieso een topdag. Eerder op de dag had hij al het enkelspel gewonnen van zijn vriend en trainingsmaat Gordon Reid: 7-5 6-4. In de dubbels ging het zelfs nog eenvoudiger voor Hewett. Tot verdriet van Egberink en Scheffers, die na de halve finales nog euforisch waren. Daarvan was na de verloren eindstrijd niet veel meer van over. Scheffers: "Het was van onze kant gewoon een heel matige vertoning. We moeten deze partij, samen met onze coaches, minstens tien keer terugkijken en analyseren wat we nog kunnen verbeteren.”

Topniveau
Verzachtende omstandigheid voor de verliespartij was dat de Engelsen de laatste maanden wél geregeld aan toptoernooien hadden meegedaan, terwijl Egberink en Scheffers het een jaar lang moesten doen zonder duels op topniveau. Egberink: "Juist deze week hebben we gezien hoe belangrijk het is om op sterk bezette toernooien te spelen. Ik voelde me deze week als een jongetje in de snoepwinkel, zo blij was ik dat we weer aan dit evenement konden meedoen. Aan het begin van de week wisten we totaal niet waar we stonden, nu weten we weer waaraan we moeten werken.”

Engeland
Egberink en Scheffers willen eigenlijk zo gauw mogelijk naar Engeland afreizen om daar te trainen en toernooien te spelen. Of dat met de huidige corona-maatregelen mogelijk is, is nog maar de vraag. Maar dát de Nederlanders actie moeten ondernemen, is volgens toernooidirecteur Esther Vergeer wel duidelijk. "Lange tijd werd Nederland op het gebied van rolstoeltennis gezien als voorbeeldland, maar dat zijn we niet meer. De vier geplaatste spelers in het enkelspel (geen Nederlanders -red) hebben hier wat mij betreft een nieuwe standaard neergezet.’’

Online
Die nieuwe standaard gold ook voor het rolstoeltoernooi: live beelden van alle partijen, een groter online bereik, en belangstelling van internationale zendgemachtigden hebben het rolstoeltennis afgelopen week weer een duwtje in de goede richting gegeven, zag Vergeer. "Spelers zijn zó dankbaar dat we zo’n groot toernooi organiseren, maar ook hoe we het hier organiseren. Elders in de wereld zijn er ook geïntegreerde toernooien, maar blijkbaar worden de rolstoeltennissers af en toe toch nog op baan 24 weggestopt. Dat is hier ondenkbaar. Dankzij de steun van Rotterdam Ahoy en ABN AMRO is onze integratie met het valide tennis inmiddels vanzelfsprekend; spelers voelen zich hier echt welkom.”           

Tennis in zijn puurste vorm dit jaar

Je kunt je vast voorstellen dat de zin "Het is wel heel anders dan vorig jaar” een van de meest gehoorde uitspraken is deze week. Van leveranciers, pers en spelers tot het eigen organisatie team; iedereen wist dat dit jaar uniek zou worden, maar realiseerde het zich pas echt toen het 48e ABN AMRO World Tennis Tournament eenmaal daar was.

En anders was het ook. We misten de volle Plaza, het geroezemoes van tennisfans op de tribunes en het bruisende VIP dorp voor onze zakelijke relaties. Stilte: een juichende speler of coach en ratelende camera’s is waar het bij bleef. De huidige situatie dwong ons om in de voorbereidingen om te denken en flexibel mee te bewegen met de opties die zich voordeden. En daarmee werd het een unieke editie, waar we ook veel elementen en nieuwe kansen ontdekten voor volgende edities!

Met de skyline van Rotterdam op de achtergrond draaide dit jaar het toernooi om tennis in zijn puurste vorm. Waar enkele topspelers al vroeg uit het toernooi lagen, waren er genoeg prachtige spelers over voor het finaleweekend. En met Rublev, Mektic/Pavic en Hewett/Reid als winnaars van het toernooi, mogen we weer prachtige namen toevoegen aan de lijst waar we zo trots op zijn.

Zelfs in een jaar als dit willen we ervaring en beleving naar het hoogste niveau tillen. We hebben er daarom alles aan gedaan om fans het toernooi vanuit huis te laten beleven. De fans thuis konden meekijken via Ziggo en NOS én meedoen door middel van acties online. Prachtig om te zien dat die kans enthousiast werd ontvangen: we hebben zelfs een fan in mascottepak voorbij zien komen op de schermen om de spelers aan te moedigen bij opkomst op het centre court.

Waar het ene toernooi voorzichtig is, waren wij het er allemaal mee eens dat we juist moesten investeren in dit bijzondere jaar. Dankzij onze sterke relatie met partner ABN AMRO konden we naast het ATP-500 toernooi gelukkig ook het 13e ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament organiseren tijdens het toernooi; een unieke integratie.

Naast dat we ons het grote contrast realiseerden met voorgaande edities, realiseerden we ons iets nog belangrijkers: wat kijken we er naar uit jullie weer te mogen ontvangen volgend jaar. Op naar een mooie 49e editie in februari 2022!

Foto’s van deze unieke editie

Terugkijken naar de meest spectaculaire shots van de toernooiweek? Naast dat we onze social media bomvol hebben staan met actiefoto's van de spelers, het centre court en de fans, hebben we ook de highlights op de website. Kijk eens terug naar de foto's van deze editie, en droom alvast vooruit naar volgend jaar!

Bekijk de foto’s

ABN AMRO World Tennis Tournament 2021 in cijfers:

Meeste aces:
Andrey Rublev stond in de finale en dan speel je ook de meeste wedstrijden op een toernooi. Bijna een logisch gevolg dat de Russische toernooiwinnaar de meeste aces sloeg: 32.

Langste partij:
Een wedstrijd met drie tiebreaks. Dat moet wel de langste partij van het toernooi zijn. En dat klopt helemaal. Marton Fucsovics en Reilly Opelka stonden maandagavond maar liefst twee uur en 51 minuten op het centre court van Rotterdam Ahoy. Het duel was na middernacht afgelopen. Het was dan ook geen schande dat enkele kijkers van Ziggo Sport tijdens de wedstrijd in slaap zijn gevallen.

Kortste wedstrijd:
David Goffin kwam met een toernooizege in Montpellier in zijn tennistas naar Rotterdam. De Belg kreeg een woensdagstart en vloog in de eerste ronde uit de startblokken. Goffin was na 62 minuten klaar met Jan-Lennard Struff (6-4, 6-0).

Eerste servicepercentage:
Zijn naam is een tongenbreker voor scheidsrechters en toernooispeakers. Alejandro Davidovich Fokina was een nieuw gezicht in Rotterdam nadat de inwoner van Fuengirola op de valreep tot het hoofdtoernooi was toegelaten. De Spanjaard boekte met 66,96% het beste eerste servicepercentage.

Gewonnen punten met eerste service
Het is geen garantie voor succes om winnaar van dit 'klassement’ te worden. Felix Auger-Aliassime werd in de eerste ronde gelijk door de Japanner Kei Nishikori uitgeschakeld, maar het Canadese supertalent had wel het beste percentage met gewonnen punten met zijn eerste opslag: 82,76%.

Gewonnen punten met tweede service
Twee Nederlandse spelers waren actief in de single tijdens de 48e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament. Botic van de Zandschulp en Robin Haase waren met wildcard toegelaten. Van de Zandschulp werd tweede in dit klassement achter de Hongaarse finalist Marton Fucsovics.

Aantal journalisten:
Alles is anders door de coronacrisis. Toch had het toernooi over mediabelangstelling niet te klagen. 39 journalisten bezochten het toernooi waaronder vier internationale verslaggevers. De persconferenties met de spelers gingen via zoom met in totaal dertien Nederlandse verslaggevers en maar liefst 58 internationale journalisten. Dat was een groot succes en voor herhaling vatbaar vond ook toernooidirecteur Richard Krajicek.

Onvergetelijk!

Samen met Rotterdam Ahoy zagen wij - als sponsor van de 48e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament - al ver vooraf aankomen dat het een evenement zou worden om nooit te vergeten. We zijn tijdig gestart met de voorbereidingen en verschillende scenario’s, waarbij ons uitgangspunt was dat we in elk geval het ATP 500-toernooi én het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament gelijktijdig wilden organiseren. Die adequate voorbereiding heeft ons veel voordelen opgeleverd.

Natuurlijk is een groot tennisevenement in Rotterdam Ahoy zonder de trouwe tennisfans, zonder onze klanten en zonder de gebruikelijke reuring een ervaring die ik liever nooit meer meemaak. De afgelopen week bezocht ik twee keer een stil Ahoy, dat verdeeld was in een bubbel voor de spelers en een bubbel voor crew en media. Een arena waar topsporters in stilte aan het werk waren en waarvan niemand getuige kon zijn; het was een heel aparte ervaring.

Gelukkig zit er ook een andere kant aan deze memorabele editie. De beide toernooien kregen enorm veel aandacht in de landelijke pers; de betrokkenheid van internationale media 'op afstand’ was misschien nog wel groter dan in de normale setting. Zo was er meer dan ooit online aandacht voor ons ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament. Het tennisniveau lag in beide toernooien geweldig hoog en dat is een compliment aan alle spelers, die het zonder support en aanmoedigingen op de baan moesten doen. Het centre court zag er geweldig uit en de wedstrijden volgen via Ziggo Sport Tennis en de NOS was een feestje.

Ook was er veel aandacht voor de lancering door ABN AMRO van de 'Renewaball’. Deze volledig gerecyclede tennisbal is de eerste in de wereld die deze status heeft; ik hoop van harte dat het ITF-keurmerk snel wordt verleend. Dit keurmerk gaat de tennissport verder helpen om op een verantwoorde manier met de sport om te gaan. Verder organiseerde de bank tien online seminars voor haar klanten en medewerkers, om zo vanuit een speciale studio in de nok van Ahoy het tennisgevoel ook virtueel over te brengen.

De 48e editie was ook in een ander opzicht onvergetelijk: alle betrokkenen bij de organisatie hebben zich enorm flexibel en creatief moeten opstellen. Er is ongelofelijk veel geleerd omdat door de speciale omstandigheden een andere vorm van organisatie werd gevraagd. Ik kijk dan ook terug op een heel bijzondere week, die in Ahoy of thuis voor de buis tot compleet nieuwe inzichten en verhalen leidde. Een speciaal evenement, dat ook doet verlangen naar 2022, in een vol Rotterdam Ahoy, waar we dan weer samen kunnen genieten van toptennis. Laten wij - meer dan ooit - hopen op een geweldige en sfeervolle 49e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament!

Ernst Boekhorst
Head Brand, Sponsoring & Foundation

Help mee en maak kans op tickets voor volgend jaar

Help jij ons mee bij de evaluatie van het toernooi dit jaar? Binnen 3 minuten heb je onze vragenlijst al ingevuld en help je ons niet alleen om het ABN AMRO World Tennis Tournament te optimaliseren, maar maak je ook nog eens kans op een prijs! De winnaars vangen tickets voor volgend jaar, een Quick tas of een koker van de circulaire tennisbal Renewaball. 

Doe de enquête

Renewaball: de eerste circulaire tennisbal ooit

Wist je dat in Nederland elk jaar 5,5 miljoen tennisballen worden gebruikt? Zo’n 97 procent hiervan belandt in de prullenbak, in de verbrandingsoven of via een omweg in de natuur. Heb je oude tennisballen over? De komende 2,5 jaar vind je inzamelbakken bij 100 tennisverenigingen in Nederland. Hier kan iedereen tennisballen inleveren, die vervolgens worden gerecycled tot Renewaballs.

Meer over Renewaball

Disclaimer | Privacy & Cookies | Copyright 2021 Ahoy - www.ahoy.nl
Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER